Τα αιτήματα των υιοθετημένων ατόμων για συνδρομή της Πολιτείας στην αναζήτηση της βιολογικής καταγωγής τους και η πορεία υλοποίησης του ν. 4538/2018.

                                        Προς

Την Βουλή των Ελλήνων.Tην Ελληνική Κυβέρνηση.

 

Υπόψιν : Πρωθυπουργού κου Αλέξη Τσίπρα.

  Αθήνα, 15/10/2018

ΣΕΑΣΥΠ-Αθηνών
Σύλλογος Έρευνας κι Αποκάλυψης Στοιχείων Υιοθετημένων Παιδιών
Αγίου Κωνσταντίνου 4 10431 Ομόνοια – Αθήνα

Τηλ. 2105223342 – 6937710953

Θέμα : Τα αιτήματα των υιοθετημένων ατόμων για συνδρομή της Πολιτείας στην αναζήτηση της βιολογικής καταγωγής τους και η πορεία υλοποίησης του ν. 4538/2018.

Αξιότιμοι/ες  κύριοι/ες,

 

Έχουν περάσει κιόλας τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4538/2018 (ΦΕΚ 85/Α/16-05-2018) «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις». Όλο αυτό το διάστημα, αλλά και πριν την ψήφιση του νέου νόμου, ο Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. – Αθήνας προσπάθησε να καταστήσει ευρέως γνωστές τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις ελλείψεις του νομοσχεδίου και ιδίως αναφορικά με την παντελή απουσία ρυθμίσεων για την κρατική συνδρομή για πάνω από μισό αιώνα συγκαλύψεις εγκλημάτων απαχθέντων βρεφών και προς τα ήδη υιοθετημένα άτομα στην αναζήτηση των βιολογικών τους καταβολών.

Ο Σύλλογός μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να έρθει σε επαφή με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, καταθέτοντας μάλιστα την από 16-01-2018 έγγραφη επιστολή στο γραφείο της, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να τη συναντήσουμε αυτοπροσώπως.

Όπως, βέβαια, διαπιστώσαμε εκ των υστέρων, οι προτάσεις μας δεν είχαν ληφθεί υπόψη, με άλλα λόγια το Υπουργείο είχε προτιμήσει, όπως κατέστη φανερό, να αγνοήσει τα δίκαια αιτήματα των υιοθετημένων για δημιουργία τριών νέων υπηρεσιών που θα τους συνέδραμαν αποφασιστικά στο μακρύ ταξίδι της αναζήτησης των φυσικών τους γονέων, ήτοι ενός Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών, Εθνικής Υπηρεσίας  Έρευνας  για τα  Υιοθετημένα  Παιδιά, καθώς και Εθνικής Βάσης DNA για την επανένωση βιολογικών οικογενειών.

Περαιτέρω, ο Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. – Αθήνας φρόντισε να καταστήσει γνωστές τις θέσεις του, όχι μόνον στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι εκλεγμένοι βουλευτές των οποίων συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για την υιοθεσία, ελπίζοντας ότι τα δίκαια αιτήματά μας θα εύρισκαν ανταπόκριση. Φευ, οι προσπάθειές  μας  απεδείχθησαν  φωνή  βοώντος  εν  τη  ερήμω.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η ίδια η Αναπληρώτρια Υπουργός, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ανωτέρω νομοσχεδίου είχε ομολογήσει ότι το κράτος δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ων εν Ελλάδι υιοθεσιών, επισημαίνοντας πως με το νέο σύστημα το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών, όπου θα καταγράφονταν τα βασικά στοιχεία κάθε υιοθεσίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, η διαδικασία της υιοθεσίας θα καθίστατο απολύτως διαφανής και προφανώς το κράτος θα ήταν τούδε και στο εξής σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των υιοθεσιών σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Εδώ, λοιπόν, τίθεται το μεγάλο ερώτημα. Αφού από τη μέχρι στιγμής στάση  του ελληνικού κράτους δυνάμεθα να συμπεράνουμε είτε αδυναμία είτε έλλειψη πολιτικής βούλησης για παροχή αρωγής στα απαχθέντα βρέφη και υιοθετημένα άτομα που ερευνούν τις βιολογικές τους καταβολές, και η όποια προσπάθεια κατατείνει στη διευθέτηση του ζητήματος της παράνομης υιοθεσίας για το μέλλον, μπορούν οι ιθύνοντες να μας ενημερώσουν, ως άμεσα ενδιαφερόμενη κοινωνική ομάδα ενεργών πολιτών:

α. ποιες ενέργειες έχουν γίνει τους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από την ψήφιση του νόμου 4538/2018 για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών.

β.  ποιος είναι ο αριθμός των υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Τα ερωτήματα αυτά χρειάζονται επειγόντως μία επίσημη απάντηση από το περιεχόμενο της οποίας θα κριθεί εάν τελικά σήμερα το ελληνικό κράτος έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τη βαρύτητα του ζητήματος της υιοθεσίας ή αν απλώς αρκείται σε απλές εξαγγελίες και ευχολόγια καταδικάζοντας άλλη μία γενιά υιοθετημένων ατόμων να ψάχνει ολομόναχη και στα τυφλά την άκρη του νήματος.

 

Μετά τιμής,

Ο Αντιπρόεδρος του  Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. – Αθηνών
Καλκανάκος  Στυλιανός

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων