Οι προτάσεις μας για το αναμενόμενο Νομοσχέδιο

Ο ΣΕΑΣΥΠ-Αθηνών  (Σύλλογος Έρευνας και Αποκάλυψης Στοιχείων Υιοθετημένων Παιδιών – Αθηνών), με τη μακροχρόνια πείρα την οποία έχει αποκομίσει βοηθώντας εκατοντάδες υιοθετημένους να εντοπίσουν τις βιολογικές τους οικογένειες,  προτείνει τη δημιουργία τριών μεγάλων εθνικών βάσεων δεδομένων οι οποίες θα διευκολύνουν τη διαδικασία της έρευνας της βιολογικής καταγωγής για όσους έχουν υιοθετηθεί, αλλά και τον εντοπισμό των παρανόμως υιοθετημένων παιδιών που απήχθηκαν από μαιευτικές κλινικές και ιδρύματα χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Ως ΣΕΑΣΥΠ-Αθηνών, αποτελούμεθα από άτομα τα οποία χρειάζεται να καταβάλουμε τιτάνιες  προσπάθειες για να βρούμε στοιχεία για τις υποθέσεις μας. Τα πράγματα μάλιστα περιπλέκονται αν πχ. κάποιος από εμάς γεννήθηκε στη Λαμία, τοποθετήθηκε σε ένα ίδρυμα στην Αθήνα και εν συνεχεία υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι στην Αλεξανδρούπολη. Το παράδειγμα μοιάζει κάπως υπερβολικό κι όμως για εκατοντάδες από εμάς αποτελεί την ιστορία των πρώτων χρόνων της ζωής μας.

 

Συνεπώς, ο καθένας δύναται να αντιληφθεί πως για να ξεμπλέξει ένα υιοθετημένο άτομο ένα κουβάρι σαν το παραπάνω, χρειάζεται πολλές αντοχές, χρόνο και χρήμα, στην έρευνα για  τους βιολογικούς γονείς ή συγγενείς ή εν γένει τους γνωρίζοντες τα γεγονότα που να είναι καί διατεθειμένοι να συνεργαστούν να του δώσουν πληροφορίες και έγγραφα.

Σε διαφορετική περίπτωση καλείται να ψάξει στα τυφλά, να παρακαλέσει το ευρύτερο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον και να δοκιμάσει την τύχη του απευθυνόμενος στα κατά τόπους – δικαστήρια, ιδρύματα, μαιευτήρια , Ε.Ε.Σ., ληξιαρχεία, κρατικά ή ιδιωτικά αρχεία,  αναζητήσεις μέσο ιντερνέτ – κ.τ.λ.  ανά την Ελλάδα, έχοντας να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις και το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Και όλα αυτά φυσικά εάν έχει υιοθετηθεί σύμφωνα με τις διατυπώσεις του νόμου.
Γιατί εάν η υιοθεσία του ήταν παράνομη (εικονική γέννα – αλλαγή χρονολογίας  γεννήσεως  ή  έκθετο ή εγκαταλειμμένο βρέφος σε σκαλοπάτια οικίας  ή θύρα  εκκλησίας… κ.τ.λ. )  τα πράγματα περιπλέκονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο να ερευνά μία ολόκληρη ζωή χωρίς  ποτέ να λύσει το αίνιγμα της βιολογικής του προέλευσης.

Συνεπώς, ως ΣΕΑΣΥΠ-Αθήνας προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ψηφιοποιημένου Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών που θα αφορά όλες τις υιοθεσίες από το 1945 έως σήμερα  το οποίο θα συγκεντρώσει στοιχεία όπως οι αριθμοί των δικαστικών αποφάσεων που κηρύσσουν την υιοθεσία, οι δομές στις οποίες φιλοξενήθηκε ένα παιδί προτού υιοθετηθεί  καθώς και τα υπάρχοντα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κατοικία κοκ) τόσο των θετών όσο και των βιολογικών συγγενών του (κατά περίπτωση).

Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου προϋποθέτει τις συντονισμένες προσπάθειες πληθώρας διαφορετικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων, φρονούμε ωστόσο πως αξίζει τον κόπο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη οι χιλιάδες των ανθρώπων σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα αφορούσε η δημιουργία του εν λόγω Μητρώου  (άνω τον 750.000 νόμιμα ή των παρανόμων υιοθετημένων  Και  Συγγενείς τους, – συνολικά).

Πέραν, όμως από τις νόμιμες υιοθεσίες, στη χώρα μας εφίσταται ακόμα ανεπούλωτη η πληγή των παράνομων υιοθεσιών από βρεφοκομεία,  με γιατρούς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα – μαιευτήρια να πωλούν έναντι αδράς αμοιβής τα νεογέννητα βρέφη ανυποψίαστων ζευγαριών ή ανύπαντρων μητέρων  ( οι βιολογικοί γονείς εισέπρατταν την απάντηση ότι πέθαναν ή το ρίξαμε στον ασβέστη» κοκ ) σε ζευγάρια μέρος του πληθυσμού που για διάφορους λόγους, κυρίως υγείας, δεν τεκνοποιεί και σκοπεύει,  να επιλέξει την τακτική της υιοθεσίας,  αλλά ήταν διατεθειμένα όμως  να πληρώσουν όσο όσο για να αποκτήσουν ένα παιδί.
Το φαινόμενο αυτό, το οποίο έβριθε τις πάνω από επτά  δεκαετίες συνεχίστηκε παρά που ενδιάμεσα έσκασε σα βόμβα τη δεκαετία του 1960  (βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός) συνταράσσοντας την ελληνική κοινωνία…  μετά  την ίδρυση του ΣΕΑΣΥΠ Αθηνών  το 1996  μετά από αγώνες κατάφερε την αλλαγή του Νόμου περί υιοθεσίας, δηλαδή την κατοχύρωση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου να μπορεί να αναζητά τους φυσικούς του γονείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποχρεούνται να χορηγούν οποιοδήποτε στοιχείο έχει σχέση με τη βιολογική οικογένεια του (νόμος 2447/96, άρθρο 1559)  αναγκάζοντας στόματα που για χρόνια παρέμεναν ερμητικά κλειστά να ανοίξουν αφηγούμενα τη φρικτή  αλήθεια.

Τα παιδιά αυτά, ενήλικες πλέον, γονείς ή και παππούδες τα ίδια, δε ζητούν απλά, απαιτούν τη δικαίωση. Για το λόγο αυτό, ως σύλλογος  ΣΕΑΣΥΠ Αθηνών  ο οποίος κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από τέτοια παιδιά, προτείνουμε τη σύσταση μίας
Εθνικής Υπηρεσίας  Έρευνας  για τα  Υιοθετημένα  Παιδιάστην οποία όσοι από εμάς έχουμε νόμιμα ή πολύ περισσότερο  παρανόμως υιοθετηθεί   ή και βιολογικοί γονείς – βιολογικά αδέλφια  που μας εκλάπησαν τα παιδιά, δηλώνοντάς μας ψευδός με αλλοιωμένα στοιχεία, ακόμα  με πιστοποιητικό θανάτου ότι απεβίωσαν χωρίς ταφή ή  γενικά μη επαρκή  στοιχεία  για τη τύχη τους  θα μπορούμε να απευθυνθούμε με όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας και οι υπεύθυνοι θα αναλαμβάνουν να διεξάγουν συστηματικά, με το κύρος και τις αρμοδιότητες που αναλογούν σε έναν κρατικό φορέα, χωρίς την οικονομική μας εκμετάλλευση  συχνά  από επιτήδειους  και χωρίς το φορτίο της συναισθηματικής  εμπλοκής που βαραίνει εμάς, στην ατομική έρευνα για την ανεύρεση της βιολογικής  μας οικογένειας .

Ένας τέτοιος οργανισμός, θα κληθεί να αναλάβει το δυσχερές για μεμονωμένα άτομα έργο της συλλογής στοιχείων και πληροφοριών από πάσης φύσεως δομές φιλοξενίας, βρεφοκομεία και ιδρύματα, ιδιωτικά και δημόσια, από κλινικές, μαιευτήρια και νοσοκομεία, αστυνομικές αρχές , ληξιαρχεία και δικαστικά αρχεία. Παράλληλα, με συμπαράσταση  μεταξύ άλλων  και από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που θα παράσχουν στους υιοθετούμενους την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενώ θα αναλαμβάνουν να κάνουν και τις πρώτες επαφές με τους βιολογικούς συγγενείς των υιοθετούμενων κανονίζοντας τη συνάντηση των δύο πλευρών μέσα σε ένα κλίμα υποστηρικτικό, όπως πράττουμε ως ΣΕΑΣΥΠ Αθηνών.

Περαιτέρω, στα πλαίσια της ανωτέρω Υπηρεσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει μία Εθνική Βάση DNA με στόχο την εξιχνίαση ιδιαιτέρως πολύπλοκων υποθέσεων, όπως πχ. οι περιπτώσεις εικονικής γέννας όπου η θετή μητέρα καταγράφεται απευθείας ως βιολογική, συχνά έχοντας προηγουμένως εισαχθεί σε κάποια κλινική δήθεν ως ετοιμόγεννη  ή   δηλώνετε στο ληξιαρχείο ότι γέννησε στην οικία της,  ενώ η βιολογική μητέρα ενημερώνεται ότι το παιδί της γεννήθηκε νεκρό ή απεβίωσε ξαφνικά μερικές ώρες ή ημέρες μετά τον τοκετό π.χ. από τη θερμοκοιτίδα,   ανυποψίαστη για το τι πράγματι συνέβη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, παρότι το ίδιο το γεγονός της υιοθεσίας δε μένει για πάντα κρυφό, καθότι αποκαλύπτεται συχνά πάνω σε κάποια λογομαχία  με τους θετούς γονείς, άλλους συγγενείς ή ακόμη και κάποιο γείτονα, ο υιοθετούμενος δεν έχει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει να βρει την άκρη του νήματος, ενώ η εμπλεκόμενοι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κτλ.  φροντίζουν να κρατούν τα στόματα τους ερμητικά κλειστά για ολόκληρες δεκαετίες, φοβούμενοι τις νομικές συνέπειες καθώς και την κοινωνική κατακραυγή που θα επισύρει η αποκάλυψη των πράξεων τους.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε τη δημιουργία  Ψηφιακής  Εθνικής  Βάσης  DNA  η οποία θα συγκεντρώνει και θα διασταυρώνει τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA υιοθετημένων παιδιών που αναζητούν τις βιολογικές οικογένειες τους αφενός και οικογενειών (γονείς, αδέλφια κοκ) που αναζητούν τα αρπαγέντα και παρανόμως υιοθετηθέντα μέλη τους αφετέρου.

Ουσιαστικά, επιθυμούμε τη δημιουργία μιας βάσης DNA που θα κάνει αυτόματη σύγκριση των γενετικών αναλύσεων διαφορετικών ατόμων με σκοπό να εντοπίσουν τους βιολογικούς τους συγγενείς οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί. Όλα τα άτομα που θα μετέχουν (υιοθετούμενοι και φυσικοί συγγενείς που αναζητούν) θα έχουν δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή τους  για τη λήψη, επεξεργασία  και αποθήκευση  των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων και θα τους δίνεται ένας αύξων αριθμός ώστε όταν γίνεται ταυτοποίηση να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μόνο μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας, η οποία θα είναι και η μόνη που θα γνωρίζει τα ονοματεπώνυμα και των δύο πλευρών.

Οι  αναλύσεις  θα λαμβάνουν χώρα σε πιστοποιημένα εργαστήρια της αρεσκείας τους ή από τις δημόσιες Ιατροδικαστικές Αρχές, ενώ οι υπεύθυνοι επεξεργασίας της Βάσης θα λαμβάνουν από τους ενδιαφερόμενους  μόνο το τελικό έγγραφο της ανάλυσης με τις συγκεκριμένες τιμές οι οποίες θα προκύπτουν σε κάθε περίπτωση από αυτήν και θα εισάγουν τις εν λόγω πληροφορίες στη Βάση αντιστοιχώντας, όπως προελέχθη, όχι με ονοματεπώνυμο αλλά με έναν αριθμό, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ανωνυμίας των συμμετεχόντων.

Εν συνεχεία, τα στοιχεία θα διασταυρώνονται και εφόσον διαπιστωθεί ταύτιση των απαιτούμενων δεικτών στις γενετικές αναλύσεις, η Υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές και θα λαμβάνει γραπτή έγκριση προκειμένου να αποκαλύψει εκατέρωθεν τα προσωπικά τους στοιχεία και εν συνεχεία να οργανώσει τα της συνάντησης τους με την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας, καθώς και να επιστήσουμε την προσοχή σας στα δίκαια αιτήματά μας και στην αναγκαιότητα σύστασης  και λειτουργίας των ανωτέρω βάσεων δεδομένων, χάρη στις οποίες δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα διευκολυνθούν σημαντικά στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι της αναζήτησης των βιολογικών τους συγγενών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες ευόδωσης των προσπαθειών τους , ιδίως για τις  περιπτώσεις εκείνες που μέχρι  σήμερα θεωρούνται  ανεξιχνίαστες  και οι εμπλεκόμενοι  σε  αυτές  καταδικασμένοι  να  παραμείνουν για πάντα στο σκοτάδι.

 

ΣΕΑΣΥΠ-Αθηνών
Σύλλογος Έρευνας κι Αποκάλυψης Στοιχείων Υιοθετημένων Παιδιών

Καλκανάκου  Όλγα                                                                            Καλκανάκος  Στυλιανός

Νομικός σύμβουλος – Γραμματέας  ΣΕΑΣΥΠ Αθηνών                       Αντιπρόεδρος  ΣΕΑΣΥΠ Αθηνών

Η παρούσα επιστολή έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς για την διαβούλευση του νομοσχεδίου  «Μέτρα Προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Trackback από το site σας.

Σχόλια (3)

 • Avatar

  Hellen

  |

  Επιτέλους!ήταν αναγκαία να γίνουν .ελπίζω να ψηφιστούν από τους αρμόδιους φορεις

  Reply

 • Avatar

  Καλκανάκος Στέλιος

  |

  Καλησπέρα σας,
  Ο Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. Αθήνας (S.E.A.S.Y.P. ATHENS GREECE) είναι ένας Σύλλογος αναζήτησης φυσικών γονέων και υιοθετημένων παιδιών. Η ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και σ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ‘40, ‘50 και ‘60, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, ν’ ανακαλύψουν τις ρίζες τους και η ανάγκη των φυσικών γονέων να βρουν τα παιδιά τους, δημιούργησαν τον Σύλλογο Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π.-ΑΘ.
  Ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα υιοθετημένων ανθρώπων και μέχρι σήμερα απαριθμεί 2.000 μέλη. Συνέβαλε στην αλλαγή του Νόμου περί υιοθεσίας, δηλαδή στην κατοχύρωση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου να μπορεί να αναζητά τους φυσικούς γονείς του και οι αρμόδιες υπηρεσίες να υποχρεούνται να χορηγούν οποιοδήποτε στοιχείο έχει σχέση με τις ρίζες του (νόμος 2447/96, άρθρο 1559).
  Όπως καθίσταται αντιληπτό, το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τον τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» αφορά άμεσα το Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. και τα μέλη του τα οποία τυγχάνουν είτε άτομα υιοθετημένα (νομίμως ή παρανόμως) είτε συγγενείς παρανόμως υιοθετημένων παιδιών που αναζητούν, πολλές φορές για δεκαετίες ολόκληρες, τα μέλη των οικογενειών τους.
  Ως εκ τούτου, φροντίσαμε να καταθέσουμε εγκαίρως ενώπιον της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού κας Θεανώς Φωτίου τις κάτωθι συνημμένες θέσεις μας και ιδίως την πρόταση μας για την ίδρυση τριών μεγάλων βάσεων δεδομένων, ήτοι Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών, Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας για τα Υιοθετημένα Παιδιά και Εθνικής Βάσης DNA για την επανένωση βιολογικών οικογενειών.
  Η ίδρυση των ανωτέρω υπηρεσιών αποσκοπεί κατά την άποψή μας στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών τα οποία δόθηκαν προς υιοθεσία, συχνότατα κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, από το ΒΠΠ έως σήμερα, συμφέρον το οποίο δεν εξυπηρετείται από το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο αφορά τις υιοθεσίες που θα λάβουν χώρα μετά την ψήφισή του αφήνοντας ανικανοποίητα τα πάγια αιτήματα των παιδιών αυτών και των μελών των οικογενειών τους που βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
  Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη με αποτέλεσμα υιοθετημένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δόθηκαν για υιοθεσία ή έγιναν αντικείμενα αγοραπωλησίας κυκλωμάτων που δρούσαν μέσα από δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Αγίου Στυλιανού στη Θεσσαλονίκη, να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη στην αναζήτηση της βιολογικής τους καταγωγής.
  Ως εκ τούτου, και προκειμένου το δικαίωμα αναζήτησης να μην παραμένει κενό γράμμα για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους, από εμάς, επισυνάπτουμε τις προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε στην κα Αναπληρώτρια Υπουργό, και σας παρακαλούμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη κατά την επεξεργασία του ανωτέρω σχεδίου νόμου.
  Με εκτίμηση,
  Ο Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. Αθήνας
  Στυλιανός Γεωργίου Καλκανάκος

  Reply

 • Avatar

  Καλκανάκος Στέλιος

  |

  Για τη ψηφοφορία . Βοηθήστε τα Κλεμμένα Παιδιά να ανακαλύψουν τις Ρίζες τους!
  Μετά όταν μπεις στη ψηφοφορία – το email σου και πάτησε «Υπογράφω»:
  Βοηθήστε τα πάγια αιτήματα των παιδιών αυτών και των μελών των οικογενειών τους που βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
  Υπογράψω εδώ για Δημιουργία .
  1) Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών.
  2) Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας για τα Υιοθετημένα Παιδιά.
  3) Εθνικής Βάσης DNA για την επανένωση βιολογικών οικογενειών
  ο Σ.Ε.Α.Σ.Υ.Π. Αθήνας (S.E.A.S.Y.P. ATHENS GREECE)
  Υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα Τους .
  Για πιο εύκολα χρησιμοποιώντας το βελάκι και πάτα πάνω… εδώ.

  https://secure.avaaz.org/el/petition/Stin_Ypoyrgo_Ergasias_Efi_Ahtsiogloy_kai_ston_Prothypoyrgo_Alexi_Tsipra_Voithiste_ta_Klemmena_Paidia_na_anakalypsoyn_tis/?clVafnb

  Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων